Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede çok sayıda kişide görülen Yeni Coronavirus ile ilgili bilgi notu paylaştı.
Bilgi notu şöyle:
YENİ CORONAVİRUS (2019-NCOV) HAKKINDA BİLGİ NOTU
Yeni Coronavirus nasıl ortaya çıktı?
Yeni Coronavirus ilk defa 29 Aralık 2019’da, Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer infeksiyonu (pnömoni) bulgularının tespit edildiğinin açıklanmasıyla gündeme gelmiştir. Hastalardan alınan örneklerin incelenmesi sonucunda 7 Ocak’ta, hastalığa neden olan virusun SARS (2002) ve MERS (2012) gibi Coronavirus ailesinden olduğu anlaşılmış ve virusa Yeni Coronavirus 2019 (2019-nCoV) adı verilmiştir.
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 8 kadından biri hayatı boyunca meme tümörü ile karşılaşır. Meme kanseri hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta düzenli kontrolü erken teşhisle meme kanserinin tedavisinin mümkün olduğudur.
MEME KANSERİ BELİRTİLERİ
Kendi kendine muayene: 20 yaşına gelmiş her kadın her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
Düzenli doktor muayenesi: 20-40 yaş aralığındaki her kadın 2-3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl düzenli olarak doktor tarafından klinik meme muayenesi yaptırmalıdır.
Mamografi: 40 yaş üstü tüm kadınlar yılda bir kez mamografi çektirmelidir.
ESWT nedir?
"ESWT, cerrahi olmayan, anestezisiz, ilaçsız özel bir tedavi yöntemidir. ESWT; "Extracoporeal Shock Wawe Therapy" kelimelerinin ilk harflerinin birleşmesinden oluşmuştur ve "Vücut Dışından Uygulanan Şok Dalga Tedavisi" anlamına gelir. Şok dalgaları yüksek basınç ses dalgalarıdır.
Hangi hastalıklar ESWT ile tedavi edilebilir?
Şok dalga tedavisi ile birçok kas-tendon kökenli hastalıkların tedavisi yapılabilmektedir. Toplumumuz da en sık Şok Dalga Tedavisi uygulanan hastalıklar aşağıdaki gibidir.
Serviks (rahim ağzı) kanseri dünyada kadınların ikinci sıklıkta görülen kanser türdür. Rahim ağzında ki normal hücrelerin anormal hale gelip kontrolsüz şeklinde çoğalması ile oluşur.
Serviks kanserinin oluşumu yıllar sürebilir. Bundan önceki aşamalarda hücreler, kanser öncesi değişiklikler gösterirler. Bu durum erken tanıda son derece önemlidir. Bu hücreler kontrol muayenelerinde yapılan smear testi ile önceden tespit edilip, kanser oluşmadan önlem alınabilir.
Serviks Kanseri Erken Tanısı İçin; Cinsel olarak aktif olan 18 yaş üzeri her kadın, yılda bir defa jinekolojik muayene olmalı ve smear testi yaptırmalıdır.